Chiny zniosły embargo na polską wołowinę.

Po ponad 20 latach Chiny zniosły embargo na polską wołowinę̨.

W dniu 15 czerwca br. Chińska Generalna Administracja Celna oraz Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi poinformowało o zniesieniu embargo na polską wołowinę. Decyzja weszła w życie z dniem jej ogłoszenia i dotyczy mięsa wołowego bez kości, które pochodzi od bydła nie starszego niż 30 miesięcy. Zakaz eksportu mięsa do Chin obowiązywał od 2001 r. Został nałożony przez Pekin z powodu wykrycia choroby wściekłych krów.

W maju 2017 r. Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt przyznała Polsce status o znikomym ryzyku BSE. Był to początek starań branży rolniczej o przywrócenie możliwości eksportu. Udało się to po kwietniowym audycie Chińskiej inspekcji.

Otwarcie chińskiego rynku dla polskiej wołowiny stwarza znaczące możliwości rozwoju dla polskich przedsiębiorców. Eksport do Chin, będących ogromnym rynkiem o dużym popycie na wołowinę, może przyczynić się do wzrostu obrotów i zwiększenia konkurencyjności polskich producentów mięsa. Jest to także pozytywny sygnał dla całej polskiej branży mięsnej, ponieważ otwiera perspektywy na poszerzenie działań eksportowych i zwiększenie udziału na światowych rynkach.

Źródło: Business Insider

 

Zostaw numer

Jeżeli jesteś zainteresowany szczegółami naszej oferty, zostaw swój numer telefonu, a oddzwonimy do Ciebie i umówimy się na szczegółową rozmowę na temat, który szczególnie Cię zainteresował.

    Imię (wymagane)

    Numer telefonu

    Temat rozmowy

    Wyrażam zgodę na gromadzenie danych. Dane gromadzone i przetwarzane są przez Fundusz Górnośląski SA z siedzibą przy ul. Sokolskiej 8 w Katowicach (kod pocztowy 40-086). Dane przetwarzane są w celu obsługi przesłanego zgłoszenia i udzielenia odpowiedzi. Sposób realizacji praw użytkowników oraz inne informacje związane z przetwarzaniem danych osobowych określone zostały w klauzuli informacyjnej RODO Funduszu Górnośląskiego SA

    X
    X
    Skip to content